Nekategorisano 

OBOGAĆENI JEDNOSMJENSKI RAD

Ministarstvo će finasirati kompletnu realizaciju aktivnosti, a deo sredstava  usmeriće  i za  angažovanje pomoćnog osoblja, kaže Belkisa Beganović, direktorka Osnovne škole „Dušan Tomašević – Ćirko“ .

Škole koje su   nastavu organizovale  u  jednoj  smeni, početkom ove školske godine su  kroz raličite aktivnosti ušle u realizaciju pilot projekta „Obogaćeni jednosmenski rad“, koji se realizuje u popodnevnim satima.  Takvih je u Srbiji 204, a na nivou Zlatiborskog okruga svega 10.  One su ispunile kriterijume da udju u realizaciju nacionalnog pilot projekta koje sprovodi Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Sam koncept projekta osmišljen je tako da  djacima   nakon nastave ponudi aktivnosti koje zavise od interesovanja đaka ali i mogućnosti škola da obezbede nastavni kadar.  Svaka škola koja je ušla u ovaj projekat već je osmislila kojim će se aktivnostima učenici baviti u poslepodnevnim satima.

Uslove da udju u  realizaciju projekta obezbedile su samo dve  osnovne škole iz Prijepolja – „Dušan Tomašević – Ćirko“ i „Boško Buha“.

„Pored rada u jednoj smeni, koji je bio ključni u odabiru, škole su morale raspolagati  sa dovoljno učeničkog prostora, kuhinjom ili organizovanim keteringom. Ministarstvo će finasirati kompletnu realizaciju radionica, a deo sredstava  usmeriće  za  angažovanje pomoćnog osoblja. Uz podršku lokalne samouprave, obezbeđeni su  obrok, prevoz za đake  koji putuju više od  4 kilometara i nastavnike, kao i  nabavku materijala potrebnog za realizaciju aktivnosti koje su u planu,   kaže Belkisa Beganović, direktorka Osnovne škole „Dušan Tomašević – Ćirko“.

Po aktivnostima koje su osmislili kako bi boravak deci bio što zanimljiviji, projekat škole je na nivou Zlatiborskog okruga bio najbolji  i poslužiće kao obrazac  školama koje se pripremaju da  od naredne godine udju u ovaj sistem nastave.

„Osmislili smo 13 aktivnosti koje će do kraja školske godine realizovati isto toliki broj nastavnika.  Deca će u školi moći da završe sve obaveze oko učenja ili da se pripreme  za buduće testove, a na raspolaganju su im i druge aktivnosti kroz koje će  imati priliku da  udju u svet informatike, šaha ili  dobiti podršku u izradi domaćih zadataka. Pored kursa engleskog jezika, đacima smo omogućili i kurs nemačkog  za koji se prijavilo više od 70 učenika svih uzrasta. Naravno, tu su i sportske aktivnosti, a namera nam je da kroz učeničku zadrugu u koju ćemo uključiti sve učenike od prvog do osmog razreda, promovišemo  preduzetništvo i projektnu nastavu koja su inače deo redovnog školskog programa“, kaže Beganović i dodaje da je koncept nastave je zamišljen   kvalitetno  za đake, ali i za roditelje koji rade.

„Sa druge strane, uposlili smo i nastavnike koji nemaju punu normu časova i rešili problem tehnoloških viškova, kaže BelkisaBeganović.

Ostanak u školi posle časova za decu je bila  stvar izbora.

 „ Nastava je na dobrovoljnoj osnovi i mi smo tokom pripremnih aktivnosti anketirali sve roditelje kako bi bili sigurni da su saglasni da sa ovakvim konceptom rada škole. Od 187 učenika projektom je obuhvaćeno  njih 158. Škola je do sada radila samo u prvoj smeni, a vannastavne aktivnosti su se održavale popodne. Sada će, sa obrokom koji budu dobili u školi, đaci u školi moći da ostanu  ostanu do 16, 30 sati.Kako bi se aktivnosti realizovale na kvalitetan način,   mladji razredi su  uključeni od 12,30 a stariji od 14 sati“.

Projektom je obuhvaćeno 19 učenika koji putuju organiozovanim prevozom iz Hrta i Gračanice i tri učenika i jedan predškolac izdvojenog odeljenja u Hrtima. Kada bude završena  školska godina znaće se efekti pilot projekta i to će, veruje Beganović, Ministarstvu biti povratna informacija za njegovu  dalju implementaciju u sistem obrazovanja.

Autor: Jasmina Beganović; preuzeto iz sedmičnih novina “Polimlje”

Related posts