Школа „Душан Томашевић Ћирко“ добила гимнастичку салу

Основна школа “Душан Томашевић Ћирко” у Великој Жупи добила је гимнастичку салу. Захваљујући Фондацији Ана и Владе Дивац, око 200 ђака ове школе часове физичког васпитања одржава у опремљеној сали, а планира се одржавање и ваннаставних активности.

Адаптација гимнастичке сале завршена је у новембру прошле године, а ученици су почели да је користе на почетку другог полугодишта. Свечано отварање било је планирано за децембар, када су посету школи најавили министар просвете и Владе Дивац, али је одложено због њихових обавеза. У школи је све спремно за свечано отварање, а док чекају госте, добили су одобрење од Фондације Дивац за коришћење сале, што ђаке веома радује, али и професорку физичког васпитања.

„Ја свој план и програм нисам ни могла да спроводим, нисам ни планирала одређене ствари јер нисмо имали услова. Деца су излазила из Жупе као неписмена у једном делу наставе – прескок преко козлића, греда, паралелни разбој, рипстол…деца то нису имала и нису никад радила на овим справама“ – каже професорка физичког васпитања Зорица Радивојевић и додаје да је зими било нарочито тешко јер деца желе активности, а где да их добију ако не на часовима физичког?

Ускоро се очекује и почетак рада секције стоног тениса, а најсрећнији што је школа добила гимнастичку салу јесу ђаци. Кажу да су претходних година часове физичког васпитања проводили напољу и у учионицама, а да им сада сала много значи. Рипстол је многима омиљена справа за вежбање, стони тенис, али деца уживају и док раде колут напред и назад.

У адаптацију сале уложено је око 3 милиона динара које су преко Фондације Ана и Владе Дивац донирали грађани Србије, дијаспора, приватни предузетници и компаније, а грађевинске радове је урадила фирма „Јоновић градња“ из Пријепоља.

„За 15-ак дана биће завршене и две свлачионице, за дечаке и девојчице. Настава се већ одвија у сали, а планирамо и ваннаставне активности. Прошле недеље смо спровели анкету међу децом на којој се за карате определило више од 60 ђака, а за плес око 30“ – каже директорка ОШ „Душан Томашевић Ћирко“ Белкиса Бегановић и објашњава да ће ове активности моћи да се реализују након сагласности локалне самоуправе.

Иако велико интересовање влада за карате и плес, директорка очекује да ће у сали бити још садржаја, међу којима и фитнес тренинзи за све заинтересоване жене.