Vesti 

ЗВАНИЧНА ПОСЕТА ПЕТНАЕСТОЧЛАНЕ ДЕЛЕГАЦИЈЕ КОНЗУЛАТУ

ОШ „Душан Томашевић Ћирко“ добила је позив од председника удружења „Румелисиад“ позив за званичну посету делегације школе. У периоду од 8. до 16.4.2023. године, петнесточлана делегација школе боравила је у званичној посети Републици Турској, тачније у Бурси, седишту српског конзулата. 

Делегација наше школе имала је у потпуности обезбеђен  смештај, преводиоца, превоз, обиласке. Наш боравак у Турској је био у време Рамазанског поста, па смо свако вече имали уприличен ифтар. 

Током свог боравка, имали смо прилику да обиђемо Бурсу, Капали-чаршију, Основну школу, Улу-џамију, Топхане, Козахан, Зелено турбе, Зелена џамија, Румелисиад, Муданија и Трилије, фабрика Измакпар, крстарење језером Голјаз, музеј Фетих 3Д на Османгази, музеј чоколаде, музеј Кемала Ататурка, Јавуз Искендер ботаничку башту и ресторан уз чувени Искендер ћевап, Истанбул, Галата кула, Аја Софија, крстарење Босфором, истанбулска затворена чаршија, тржни центри, Ортакој,…

Имали смо могућност и да пробамо бројна традиционална јела и деликатесе (баклаве, Осман-паша локум, симит, ушећерени кестен итд.)

У Бурси, делегација је присуствовала свечаном ифтару са три стотине привредника, где нас је поздравио почасни конзул Србије у Турској, Зариф Алп, градоначелник Бурсе и члан парламента из Анкаре и том приликом се захвалио на пруженој помоћи у време катастрофалног земљотреса, а честитао је и на склапању уговора о сарадњи између две школе. 

Своје задовољство и захвалност људима који су нам омогућили ову посету, исказали смо у више наврата лично, кроз бројне књиге утисака, увек истом реченицом да смо овом посетом дотакли „тренутак раја“, а сада, то и потврдђујемо. То и јесте био тренутак раја, а тај тренутак раја нам је омогућио господин Зариф Алп и удружење „Румелисиад“, којима дугујемо неизмерну захвалност.

Related posts